29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ

Τι είναι το Διεθνές Συμβούλιο Χορού; Μια παγκόσμια μη-κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1973 στην έδρα της UNESCO -οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών με αρμοδιότητες σχετικές με τους τομείς της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού- στο Παρίσι. Πρόεδρός του είναι ο Άλκης Ράφτης, ο οποίος κατέχει την ίδια θέση και στο Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου».

Συγγνώμη κύριε Νοβέρ, ποιός είστε; Το 1982 θεσμίστηκε η 29η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού - ημερομηνία γέννησης του γάλλου χορευτή, χορογράφου, θιασάρχη και θεωρητικού του χορού Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810). Ο Νοβέρ αντιστάθηκε στη διακοσμητική χρήση των χορευτικών ιντερμέδιων στις παραστάσεις όπερας και συνέβαλε στην παγίωση του χοροδράματος - γαλλιστί ballet d' action. Στο χορόδραμα η κίνηση των ερμηνευτών αφηγείτο ιστορίες και εξέφραζε συναισθήματα από μόνη της, εκπροσωπώντας μια σύλληψη του χορού ως αυτόνομης τέχνης.

Ώστε υπάρχει και παγκόσμια ημέρα χορού, λοιπόν; Μάλιστα! Η ύπαρξή της αποσκοπεί στον εορτασμό της χορευτικής εμπειρίας πέρα από πολιτικούς, θρησκευτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς. Στις εγχώριες σχετικές εκδηλώσεις έχουν κατά χρονιές περιληφθεί διάφορα και διαφορετικά μεταξύ τους γεγονότα: από αβάν γκαρντ παραστάσεις μέχρι γλέντια στο χοροστάσι της τελευταίας ραχούλας της ελληνικής υπαίθρου με τσάμικους, ζεϊμπέκικους και άλλους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς που για κάποιον απροσδιόριστο λόγο έχουν αρβανίτικες, σλάβικες και τούρκικες ονομασίες.

Περασμένα μεγαλεία; Κάποιες από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις των περασμένων ετών διοργανώθηκαν από το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων και περιελάμβαναν τόσο παραστάσεις όσο και βραβεύσεις σημαντικών προσωπικοτήτων όπως η Ζουζού Νικολούδη, η Μαρία Χορς και η Έλλη Σολωμονίδου-Μπαλάνου. Το σημαντικότερο, όμως, δρώμενο έλαβε χώρα πριν από πέντε χρόνια: το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος υπό την τότε καλλιτεχνική διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ρήγου διοργάνωσε μαραθώνιο χορού στο Βασιλικό Θέατρο και σε ανοιχτούς χώρους γύρω από αυτό. Η προσέλευση του κοινού ξεκίνησε στις 9.00 το πρωί και συνεχίστηκε μέχρι τις 3.00 τα ξημερώματα προσελκύοντας περίπου πέντε χιλιάδες άτομα!

(c) Παναγιώτης Κούστας, Απρίλιος 2009